Alla röster räknas

Alla talar olika. Taligenkänning måste lära sig förstå många olika sätt att tala. Alla röster räknas.

Se Afasiförbundets film #allarösterräknas med Camilla om försöker ringa en myndighet som har taligenkännings-tjänst.

#allarösterräknas – om taligenkänning från AfasiförbundetVimeo.

Om taligenkänning

Trots att AI, artificiell intelligens, har möjlighet att lära känna igen alla typer av röster och sätt att tala, används tekniken inte så. Många som pratar med en taligenkännings-tjänst blir inte förstådda.

Bristfälligt utvecklade taligenkännings-tjänster är ett exempel på vardaglig diskriminering som gör det svårt för många med till exempel afasi och språkstörning/DLD att kunna använda digitala tjänster. Taligenkännings-tjänster måste utvecklas så att det ska fungera för alla att boka en biljett, boka ett läkarbesök eller ställa en fråga till en myndighet.

Reportage på TV4 Nyheter

TV4 Nyheter uppmärksammade bristerna i taligenkänning och tillgänglighet i ett inslag den 26 februari. Camilla Ejdestig intervjuas och Afasiförbundets ordförande Berit Robrandt Ahlberg. Skatteverket berättar i inslaget att man halkat efter i tillgänglighetsarbetet under pandemin.
Länk till TV4 inslaget

Debattartikel om AI

Funktionsrätt Sverige, där Afasiförbundet r medlemmar, arrangerade ett seminariedag om AI, Artificiell intelligens, och skrev i samband med en debattartikel där de varnar för AI som diskriminerar personer med funktionsnedsättning.

De skriver: “Om vi inte tar hänsyn till alla användares varierande behov när vi utformar AI-lösningar riskerar vi att skapa design som exkluderar. Teknik för taligenkänning används i allt högre grad vid kundsupport, men den fungerar dåligt för personer som talar på ett ”ovanligt” sätt, exempelvis på grund av afasi, en hörselskada, att man pratar med brytning eller har dialekt.”

Länk till Altinget Varning för AI som diskriminerar personer med funktionsnedsättning

Skriv under namninsamling

Skriv under Afasiförbundets namninsamling för att taligenkänning ska lära känna igen olika sätt att tala.

Länk till namninsamling

Beställ kampanjmaterial

Afasiförbundets föreningar kan gratis mot porto beställa flyers och blyertspennor – Alla röster räknas.

Beställ material genom att mejla till Afasiförbundets info-adress

Gör din egen film

Häng på Afasiförbundets kampanj Alla röster räknas och gör din egen film.

Gör så här:

  • Filma eller låt någon filma dig med mobilen när en taligenkännings-tjänst inte förstår vad du säger
  • Tagga #allarösterräknas
  • Skicka klippet till Afasiförbundet Anna Nilsson telefon 072-601 16 76 så lägger Anna ut det på vår Instagram-sida afasiförbundet-talknuten i Stories. I stories ligger filmer under kort tid och försvinner sedan.