Det finns bra hjälpmedel för att kompensera svårigheter med att komma ihåg saker och som stödjer exempelvis bristande initiativförmåga.
Exempel på förskrivna hjälpmedel som en person med afasi eller språkstörning kan ha nytta av är talsyntes, läspenna, fickminne och talande klocka med minnesstöd. Det finns även programvaror för läsplatta och mobiltelefon där flera funktioner är samlade. Ett bolltäcke kan ge en person som är orolig och har svårt att sova bättre sömn.
Bildstöd är bra för många. Det går att strukturera vad som ska hända under dagen, veckan eller vid olika aktiviteter med hjälp av bilder. Bilder kan också användas för att bli påmind om hur något fungerar, eller var olika saker ska förvaras.
Talsyntes är ett exempel på ett hjälpmedel som både förskrivs och som går att använda gratis på exempelvis webb-sidor och som inställningsfunktion i många smarta mobiler.
Vardagsanpassningar
Enkla lösningar och produkter som går att köpa på den öppna marknaden kan ge ett mycket bra stöd i vardagen. Några exempel:
För den som har svårt att minnas hur olika apparater och maskiner som används i vardagen fungerar kan det vara ett stöd att märka ut knappar och funktioner med färgmarkeringar eller klisterlappar.
Bilder i kombination med förprogrammerade telefonnummer, alternativt en särskild uppringningsknapp som kopplas till telefonen (ett hjälpmedel), kan användas för att en person ska själv ska kunna ringa upp andra, trots att personen i fråga kanske har svårt med siffror eller instruktioner.
Städa, rensa och strukturera saker i hemmet så att det blir lättare att hitta olika saker. Öppna förvaringsboxar med text och/eller bild på kan vara en god hjälp för många. På hyllor i köksskåp eller i garderober kan text och/eller bild sättas upp så att det blir lättare att komma ihåg var skålen ska stå eller var tröjan finns.
Gåstavar kan vara bra att stödja sig på för den som har dålig balans.
Ett nyckelband kan göra det enklare att hålla reda på nycklar. En särskild box för nycklar, plånbok, busskort och mobil gör dem lättare att hitta.
Ett toutchpenna eller liknande hjälper till vid användning av smarta mobiler för den som har nedsatt handfunktion.
Svarta persienner eller mörka rullgardiner kan ge bättra nattsömn. Solglasögon hjälper den som är ljuskänslig.
Hörselskydd eller öronproppar kan avskärma jobbiga ljud för den som är ljudkänslig och behöver vila.
Tips
Kontakta en arbetsterapeut för att få tips på hjälpmedel i vardagen.
Vårdguiden 1177 erbjuder en guide “Tema Hjälpmedel” (länk) för att hitta och jämföra hjälpmedel.
Gör egna bildstöd gratis i DART:s verktyg Bildstod.se (länk).
Tips på appar att ladda ner i mobilen för stöd för kommunikation, tid och planering (länk).