Frågor och svar om afasi

När en person får afasi dyker många frågor och funderingar upp. Vi har sammanställt en del vanligt förekommande frågor som besvaras av legitimerad logoped.

Fråga logopeden

Har du en fråga du vill ställa till en logoped så går det bra att mejla din fråga på e-post info@afasi.se En logoped svarar så snart som denne har möjlighet att svara, oftast inom några dagar.

Vanliga frågor och svar om afasi

Fråga: Min mor som har afasi vill gärna sitta och titta i tidningen. Om jag ber henne läsa ett ord eller mening högt så går det inte alls. Tror du att hon kan läsa?
Läs svaret 

Fråga:
Min fru fick stroke med svår afasi i somras. Förr svor hon sällan, men nu kommer massor av svordomar. Ibland är det när hon blir arg, men ibland när hon bara ska säga något. Varför är det så?
Läs svaret

Fråga: Min far kom till Sverige från Finland på 60-talet. Han har pratat ganska bra svenska även om vi alltid talat finska hemma. Efter att han fick stroke kunde han först inte prata alls, sedan kom finskan tillbaka bättre och bättre. Men varför kan han inte prata svenska längre?
Läs svaret

Fråga: Min sambo som har afasi förväxlar ofta ja och nej. Är det vanligt och hur ska jag göra för att veta vad han menar?
Läs svaret

Fråga: Stämmer det att det är lättare att sjunga än att prata när man har afasi?
Läs svaret

Fråga: Vi fick en slags bilderbok av logopeden där min man skulle peka på vad han ville istället för att prata. Han vill inte använda den fast han har jättesvårt med talet. Vad ska vi göra?
Läs svaret

Fråga: Min bror som bara är 46 år fick en hjärnblödning för drygt halvår sedan. Så fort han kommit över värsta krisen blev han väldigt ivrig att träna och gjorde framsteg hos både sjukgymnast och logoped. Han har nu varit hemma ett tag och han verkar ha ”tappat sugen” för träning. I alla fall gäller det talträningen. Jag träffar honom flera gånger i veckan och försöker alltid hinna med lite träningsuppgifter, men nu vägrar han vara med. Jag blir så bekymrad. Det är ju enda sättet att bli bättre. Vad ska jag göra?
Läs svaret

Fråga: Får man dåligt minne av afasi och stroke? Ibland när jag har berättat för min fru att vi ska åka iväg och göra något och jag tror hon är med på det, blir hon helt överraskad när det är dags.
Läs svaret

Frågorna har besvarats av Ann Ander, legitimerad logoped.