Remissvar PTS föreskrifter

Afasiförbundet är remissinstans till PTS, Post- och telestyrelsens, föreskrifter om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.

Afasiförbundet är remissinstans till PTS, Post- och telestyrelsens, föreskrifter om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.

I vårt yttrande lyfter vi bland annat detta:

  • Afasiförbundet saknar ett användarperspektiv samt ett rättighetsperspektiv (FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) i PTS Föreskrifter om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. I stället för användaren i fokus tycks företaget utgöra utgångspunkten för de analyser som PTS har gjort.

  • Fördelar och nytta saknas i PTS förslag om föreskrift om oproportionerlig börda och konsekvensutredning. Det gör det svårt att förstå hur direktivet ska tillämpas. Fokus ligger på hur företag ska kunna hävda oproportionerligt stor börda, i stället för hur EU:s direktiv ska öka tillgängligheten för svenska medborgare. Vi anser att det är ett beklagligt angreppsätt när EU:s lag om tillgänglighet nu ska harmoniseras med svensk lagstiftning.

  • Information behöver anpassas på enkel och begriplig svenska för att fungera som god information till medborgare med exempelvis kognitiv funktionsnedsättning.

Läs hela vårt yttrande här: PTS Föreskrifter om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet