Afasi i coronatider

Personer med afasi och deras anhöriga ställs inför nya utmaningar i och med corona-pandemin och covid-19. Många tillhör riksgrupper och isoleras hemma med små möjligheter att bryta isolation genom att använda digitala lösningar. Afasiförbundet har samlat information som kan vara användbar.

Afasiförbundet har sammanställt lättläst information, bildstöd och filmer om corona, covid-19, här.

Nya skärpta nationella råd

Ta del av krisinformation om de nya, skärpta nationella råden för att minska smittspridning.  Råden är uppdaterade den 15 december 2020. 

Länk till nationella råd på Lättläst

Ta del av längre filmer på olika språk, inklusive lätt svenska, samt korta filmer som ni gärna får dela i sociala medier.

Länk till filmer på olika språk

Länk till Krisinformtion.se

Aktivera sig hemma

Matlagning med Fredrik Sandman som leder studiecirkeln “laga mat med en hand” på Afasicenter i Stockholm. Länk till matlagning med en hand

Gå i skogen med upplevelse-tv. Bra för dig som inte har möjlighet att ta dig ut. Länk till gå i skogen-tv

Träna hemma. Ta del av ett träningsprogram som särskilt har gjorts för personer med halvsidesförlamning som vill träna hemma. Länk till träningsprogram för ökad styrka och rörlighet

Hjärna Tillsammans har också lagt ut länkar till flera träningsprogram. bland annat till yoga. Länk till yoga

Länk till lättgympa med Helena på Afasicenter

Att vara i naturen ger lugn och vila för många. Det är bra att ta promenader ute varje dag. Den som har svårt att ta sig ut, kan gärna till att gå runt och röra på sig lite extra mycket hemma.

Att odla hemma på fönsterbrädan, i trädgården eller balkongen, eller bara byta jord i krukväxter, kan skänka harmoni på ett liknande sätt som att vara ute i naturen.

Läsa. Du som har afasi och en läsnedsättning kan få Legimus där ett stort antal böcker är inlästa och kan laddas ned gratis. Länk till information om Legimus

Måla, teckna och handarbeta. Att skapa med händerna kan vara ett effektivt sätt att bryta oro. Länk till inslag på TV4 om att minska oro med hjälp av handarbete.

Lösa korsord och suduko.

SR, Sveriges radio, sände ett program om att hitta aktivitetsbalans i hemmatillvaron. I programmet intervjuas Sveriges Arbetsterapeuters ordförande Ida Kåhlin. Hon betonar bland annat vikten av att hålla igång sina vanliga rutiner krig mat, sömn och träning. Programmet innehåller även tips på vad som kan odlas hemma med trädgårdsexperten Gunnel Carlsson. Länk till radioprogrammet.

SVT, Sveriges television, SVT1, har gjort om sina tablåer för att kunna erbjuda tips på träning, information, filmer och inslag under dagtid.

Mötesplats Afasi och afasiföreningarnas verksamheter

Att få afasi kan innebära ofrivillig isolation. Afasiförbundet läns- och lokalföreningar samt verksamhet Mötesplats Afasi innebär för många en väg att bryta isolation, få möjlighet till gemenskap och träningsmöjligheter.

För att minska risken att personer i riskgrupper smittas i det nya coronaviruset har våra afasiföreningar nu ställt in sina verksamheter under våren 2020. Även våra Mötesplats Afasi har stängts. Det skapar nu risk för ofrivillig isolation och psykisk ohälsa hos många medlemmar. Flera av våra mötesplatser och afasiföreningar arbetar därför aktivt för att hålla kontakt med medlemmar samt inspirera till aktivitet i hemmet. Men det kan också vara en utmaning att hålla kontakt med medlemmar med afasi som brukar delta i föreningarnas verksamheter då en del tycker det är svårt att tala i telefon eller använda skype. Allt fler afasiföreningar har därför tagit steget att ordna träffar för mindre grupper utomhus men där avstånden naturligtvis hålls.

En del som arbetar vid Mötesplats Afasi med anställning via kommun eller region har blivit omplacerade och kan därför inte hålla kontakt med deltagare.

Anhöriga

För anhöriga kan det också innebära större utmaningar när rutiner med till exempel träning och aktiviteter ställs in. Det är vanligt att ha svårt med initiativförmågan vid afasi och det kan leda till att anhöriga måste lägga ned mycket jobb för att påminna och sätta igång aktiviteter i hemmet.
Afasiförbundet har sammanställt olika tips för att strukturera vardagen som du hittar här

För anhöriga som behöver stöd finns det olika hjälplinjer. I denna länk till 1177 Vårdguiden hittar du kontaktuppgifter till olika organisationer och verksamheter som erbjuder råd och stöd till anhöriga.

Oro och psykisk ohälsa

Modern Psykologi har intervjuat fyra psykologer och psykiatriker om att hantera oro under corona-pandemin. Länk till fyra filminslag där psykologer pratar om att stilla oro

Stödlinjer

Många med afasi tycker det är svårt att prata med okända människor i telefon. Men för dem som kan finns det stödlinjer att ringa. Den som har svårt att tala kan få hjälp att ringa med hjälp av Teletal som är en förmedlingstjänst som PTS, Post- och telestyrelsen, tillhandahåller gratis. Länk till Teletal

Röda Korset: Allmänhetens stödtelefon under Coronakrisen

Äldrelinjen på Mind. Äldrelinjen har öppet alla vardagar 10-15 telegon 020-22 22 33. Länk till äldrelinjen

Krisens fyra faser

1177 Vårdguiden har bra information om att hamna i kris och de fyra faser en person går igenom under en kris: Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen. Länk till 1177 om krisinformation

Krisen fyra faser: chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen, nyorientreingsfasen
Krisens fyra faser